Kérdések

Gyakran előforduló kérdések


Újszülött fotózás

Mikorra időzítsük az újszülöttek fotózását?PRP_9496 (2000x1325)

Az újszülöttek fotózása az első 12 napban történik, soha nem túl korai. A születés kiírt időpontja körül mindig fenntartom a helyet a baba számára, így az érkezése után garantálom, hogy találunk megfelelő időpontot, mely mindannyiunknak megfelelő.

Elfelejtettem előre egyeztetni, túl késő?

Nem. Sokszor tartok fenn szabad időpontot ezekre az esetekre is. Csak fontos, hogy az első 12 napba ez beleférjen.

A kisbabám idősebb, mint két hetes, mi a teendő?

Tudomásul veszem, hogy a pici érkezése körül sok az elfoglaltság és könnyen kifuthatunk az időből. Fontos tudni, hogy néhány beállítás nem fog már működni az ”idősebb” újszülöttek esetén. És ekkor már elkezdődhet a hasfájás és kialakulhatnak a tejpöttyök is.

Mennyire van biztonságban a baba, megbízhatóak a kellékek?

Teljes mértékben. Valamennyi kellékemet és kiegészítőmet kipróbálom, és tesztelem mielőtt használnám. Minden fotót a szülőkkel egyeztetve készítek el, tájékoztatva őket a folyamatokról. Mindig elsődleges szempont a baba biztonsága.

Szükséges kellékekkel készülnöm?

Nem, de ha van, amit szívesen használnál és látnál a fotókon, elhozható. Kellékeimet folyamatosan bővítem, hogy minél változatosabb képeket készíthessünk.

Milyen hosszú egy újszülött fotózás?

Általában 3 óra.

Hol kerül sor a fotózásra?

A stúdióban, vagy a baba otthonában (opcionális).

Tartalmaz a fotózás közös képet a testvérrel és a családdal is?

Igen, mindkettőt. Általában ezek a fotózás elején készülnek, így a testvér sem fárad el a várakozásban. Amennyiben lehetséges a közös képek után a testvér el is mehet egy közeli játszótérre, vagy csak sétálni az apukával, hogy a továbbiakban maximálisan megteremthessük a nyugodt légkört a baba számára.

Mit vegyek fel?

Legyen egyszerű, semleges. A fekete, fehér, szürke és a föld színei mindig jól mutatnak. Közös képek esetén érdemes arra figyelni, hogy egységes legyen a megjelenés. Próbáld meg elkerülni a harsány színeket és nagy mintákat, mert ezek elvehetik a figyelmet a babáról.

Hogyan készüljek fel az újszülött fotózásra?

Íme néhány dolog, amely segít felkészülni a fotózásra:

  • Ha anyatejes a baba, akkor a fotózás előtti 48 órában érdemes elkerülni a koffeint, a szénsavas italokat, a fűszeres ételeket, mert ezek mind megakadályozhatják a baba nyugodt alvását. A szénsav által pl. néhány póz kellemetlen lehet a baba számára.
  • Érkezéskor olyan ruhában érkezzen a pici, mely könnyen eltávolítható (ha esetleg aludna, így nem ébred fel).
  • Ha használtok cumit, ajánlott hozni, segítségünkre lehet az altatásnál.

Kismama fotózás

Mikorra ütemezzük a kismama fotózást?

Ajánlott a 32-36. hét körül tervezni a fotózást. Sokáig nem jó várni, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor érkezik a baba. Emellett a legtöbb terhes nő már az utolsó 2-3 hétben fáradékonyabb, fárasztóbb lehet már akkor a fotózás. Azt sem szeretném, hogy túl korán találkozzunk, hogy elég nagy legyen a pocak, mert akkor jelenik meg szépen a képeken. Azt javaslom, hogy a 30. hétig egyeztessünk időpontot, hogy biztosan találjunk mindannyiunknak megfelelő alkalmat.

Hol készülhetnek a fotók?

Készíthetjük stúdióban, a szabadban, vagy bármilyen külső helyszínen. Lehetnek parkok, erdők, mezők vagy városi helyszínek is.

Mit vegyek fel?

A fotózás napján kérlek ügyelj arra, hogy ne viselj olyan ruhákat, fehérneműket, melyek nyomokat hagynak a bőrödön. Mindenképpen olyan ruhát válassz, amiben jól érzed magad. Emellett fontos, hogy legyen feszes a pocak körül. Egy lezserebb, farmer- póló szettet és egy elegánsabb, pl. tunika- legging szettet. Fontos, hogy ne legyenek a ruhák feltűnő, nagy mintásak, élénk színűek, vagy feliratosak, mert az zavaróan hat a képeken. Inkább natúr színű összeállításokat válogass. Pl. fekete leggings, farmer, fehér póló mindig beválik. A csodás, nőies, gömbölyű vonalaidat legjobban fehérneműben fotózva tudjuk megörökíteni. Érdemes egy fekete és egy fehér, vagy testszínű fehérnemű szettet (melltartó és bugyi) hoznod magaddal, illetve pánt nélküli melltartót. Akár 4-5 átöltözés belefér.

Zavarnak a striáim és híztam is. Mindez hogy fog mutatni a képeken?

Érthető, hogy aggódsz ezek miatt, de a retusálásnál odafigyelek ezekre a szépséghibákra. Foltokat, striákat, és itt-ott zavaró részeket eltávolítok és fotózás közben folyamatosan ügyelünk arra, hogy a pózok előnyösek legyenek. Fontos, hogy engedd el magad, hiszen az életetek egyik legszebb időszakát örökítjük meg.

Velem tarthat a fotózásra párom vagy a gyermekem is?

Természetesen igen. Amennyiben gyermek is érkezik a fotózásra, akkor a közös képek elkészítésével kezdjük, hogy ne fáradjon el és megmaradjon az érdeklődése.


Gyermekfotózás

Gyermekünk első két életéve sok izgalommal teli: a síró-alvó csecsemőből totyogó- szaladgáló beszélő kisgyerekké válik. Minden mozzanat, minden fejlődési lépcső boldogsággal tölti el a szülőketPRP_6036 (1325x2000) és a tágabb családot is. Az első két év számtalan csodáját sokszor szeretnénk visszaidézni – az igényes, profi babafotózás ebben segíthet.

Mikor legyen a babafotózás?

Nincsen kötött időpont, mert a babák mindig tündériek, még akkor is ha krokodilkönnyeket ejtenek… De mégis van néhány mérföldkő a babák életében, amit érdemes megörökíteni:

  • újszülöttkor (12 napos korig),
  • 3-4 hónapos kor: amikor már hason fekve szépen ki tudja tartani a fejét a baba
  • 6-8 hónapos kor: célszerű megvárni, amíg a kicsi már önállóan ülni tud, ekkortól készíthetőek igazán vidám, játékos, mozgalmas képek
  • 1 éves kor: érdemes megörökíteni az első önálló lépéseket, vagy az első születésnapi torta megkóstolását
Hol legyen a babafotózás?

Ha a baba nem fél az új helyektől, akkor mindenképpen a műtermet javaslom. Ha az kényelmesebb, akkor történhet külső helyszínen, vagy a szabadban is.

Mire lesz szükség a babafotózáshoz?

Készítsd elő a kedvenc játékait, és rejts el néhány újdonságot is. Hozhatsz több ruhát a picinek, hogy különböző színek és stílusok közül lehessen választani. Legyen kéznél minden, ami a pelenkázáshoz kell, és ne feledkezz meg az enni- innivalóról sem! A babafotózás alatt folyamatosan szórakoztatni kell a kis modellt.

Milyen ruhákba öltözzön a baba?

Leginkább olyanba, amiben szívesen látod őt. Fontos, hogy könnyen lehessen fel-le öltöztetni. Lehetőleg egyszerű színeket válassz, kerüld a nagy mintákat – ezek elvonják a figyelmet a lényegről, a kicsiről. Mindenképpen legyen a ruha kényelmes.

Mi történik, ha a baba rosszkedvű?

Célszerű a babafotózást a kicsi pihentebb napszakára időzíteni. Ha egyszerű rosszkedvről van szó, akkor a sok játék, zene és bolondozás biztosan megvigasztalja. Ha komolyabb a gond (fognövés, betegség), akkor Neked kell döntened: elhalasztod a babafotózást, vagy megpróbálkozunk a kevésbé mosolygós, esetleg sírós fényképekkel.

Lehet-e örökmozgó kétévest fényképezni?

Lehet! A babafotózás extra türelmet és extra kreativitást kíván. Több jól bevált ötletem van, amivel egy kattintásnyi időre lekötöm az örökmozgókat. A szülőkkel közösen pedig szinte garantált a siker.

Kik szerepelhetnek a képeken?

Bárki, akit szeretnétek. Nagyobb testvér, szülők, nagyszülők. Ha babafotózásra nagyobb testvér is jön, akkor az ő közös képeikkel kezdjük, így biztosan nem unja el magát ő sem. Fontos, hogy ilyenkor az öltözékek legyenek összhangban, ne üssék egymást a ruhák.